חוקרים מהרווארד ומאוניברסיטאות שונות בארה"ב בחנו את הקשר בין צריכת קפה לאחר האבחנה של סרטן המעי הגס (CRC) והתמותה מהמחלה. ישנן עדויות כי הסגולות של הקפה, אשר מכיל חומרים אנטי-דלקתיים ואנטי-סרטניים, יכולות לסייע בהפחתת תמותה ממחלות כרוניות שונות.

במחקר נאספו נתונים אודות 1,599 גברים ונשים, כשנתיים לאחר האבחון בסרטן המעי הגס, שגילם בעת האבחון היה בטווח של 69-66. המשתתפים מילאו שאלונים על נתונים דמוגרפיים, רפואיים ובריאותיים ועל הרגלי תזונה, כולל תדירות צריכת הקפה (עם קפאין או בלעדיו) במהלך השנה שקדמה למילוי השאלון. נתונים אלה  הושוו עם נתוני תדירות צריכת הקפה לאחר האבחנה, במשך תקופת מעקב של כמעט 8 שנים.

מנתוני המחקר עולה כי בהשוואה למחלימי סרטן המעי הגס שלא צרכו קפה כלל, אלה שצרכו לפחות 4 כוסות קפה ביום לאחר האבחון היו בסיכון נמוך ב-52% לתמותה כתוצאה מסרטן המעי הגס וב-30% לתמותה מכל סיבה.

הפחתה בסיכון נמצאה זהה עבור קפה עם קפאין ובלעדיו. כמו כן, צריכת 2 כוסות קפה ומעלה ביום, לעומת אי צריכתו כלל בקרב מחלימי סרטן מעי גס, היתה קשורה בסיכון נמוך יותר לתמותה מסרטן המעי הגס (39%) וכן לתמותה מכל סיבה (25%).

בקרב מחלימי סרטן המעי הגס שלא צרכו קפה אחרי שאובחנו, צריכה גבוהה של 4 כוסות קפה ומעלה ביום, לפני האבחנה, היתה קשורה בסיכון נמוך ב-47% לתמותה מסרטן המעי הגס, אך לא לתמותה מכל סיבה. מחלימים שצרכו 4 כוסות קפה ומעלה אחרי שאובחנו ולא צרכו קפה כלל לפני כן, היו בסיכון נמוך ב-38% לתמותה מסרטן המעי הגס וב-24% לתמותה מכל סיבה.

אלה שדבקו בצריכה גבוהה של קפה היו בסיכון נמוך משמעותית לתמותה מסרטן המעי הגס (37%) ולתמותה מכל סיבה (29%), בהשוואה לאנשים שצרכו בעקביות כמויות נמוכות של קפה (פחות מ-2 כוסות ביום) לפני ואחרי שאובחנו בסרטן המעי הגס.

בנוסף, מנתוני המחקר עולה כי בקרב אנשים שאובחנו עם סרטן מעי גס בשלב מתקדם (שלב 3), כל תוספת של כוס קפה ביום היתה קשורה בסיכון נמוך ב-18% לתמותה מסרטן המעי הגס וב-20% לתמותה מכל סיבה. לא אותר קשר דומה בקרב אנשים שאובחנו עם סרטן מעי גס בשלב מוקדם (שלב 1 ו-2).

לסיכום, צריכת קפה, עם קפאין או בלעדיו, לאחר אבחנה של סרטן המעי הגס קשורה בסיכון נמוך יותר לתמותה כתוצאה מסרטן המעי הגס או מכל סיבה. החוקרים טוענים שנדרשים מחקרים נוספים לבירור המנגנונים באמצעותם קפה עשוי להפחית את התקדמות סרטן המעי הגס.

המחקר פורסם במהדורת נובמבר 2017 של כתב העת Gastroenterology  ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.

נושאים קשורים:  סרטן המעי הגס,  הרגלי תזונה,  צריכת קפה,  קפאין,  מחקרים