חדשות 24.04.2018

סקר האיגוד הקרדיולוגי: ירידה של כ-50 אחוז בהתקפי לב מסכני חיים בעשור האחרון

הגורמים לירידה בשכיחות התקפי לב מסכני חיים: צנתורים דחופים, שימוש נרחב בתרופות לדילול הדם והורדת כולסטרול בזמן האוטם ולאחריו

התקף לב (אילוסטרציה)
התקף לב (אילוסטרציה)

מסקר שערך האיגוד הקרדיולוגי ותוצאותיו יוצגו היום (שלישי) בכנס השנתי עולה כי בעשור האחרון חלה ירידה של כ-50 אחוז בשכיחות התקפי לב מסכני חיים בישראל. כמו כן, נרשמה ירידה בתמותה במהלך התקפי לב חריפים. הסיבה לירידה במספר התקפי הלב מסכני החיים - אוטם חד בשריר הלב - היא ככל הנראה הודות לטיפול מניעתי טוב יותר ושינוי הדרגתי ולאורך זמן שחל באורח החיים.

על פי נתוני האיגוד, כ-82 אחוז מהמטופלים בישראל עוברים צנתור במהלך השעות הראשונות מרגע הופעת התסמינים. נתון זה מצוי במגמת עלייה מתמדת בעשור האחרון. בנוסף לצנתורים הדחופים תורם לירידה הנ"ל גם השימוש הנרחב בתרופות מצילות חיים כגון תרופות לדילול הדם והורדת כולסטרול בזמן האוטם ולאחריו.

נשיא האיגוד הקרדיולוגי וראש מערך הקרדיולוגיה במרכז הרפואי רבין-בילינסון, פרופ' רן קורנובסקי, מסר כי "גם השיפור ברפואת הלב המונעת, המעבר לאורח חיים בריא ולפעילות גופנית, לצד המלחמה בעישון, מקטינים משמעותית את הסיכוי לאוטם ולמוות על רקע לבבי".

בשלושה העשורים האחרונים חלה ירידה ניכרת בתמותה ממחלות לב וכלי דם כתוצאה מטרשת עורקים במדינות המפותחות, בהן ישראל, שבה שיעורי התמותה מהתקפי לב הוא מהנמוכים בעולם. עם זאת, 15 אחוז ממקרי המוות בישראל הם תוצאה של התקף לב - סיבת המוות השנייה בשכיחותה אחרי מחלת הסרטן. יותר מ-20 אלף מקרים של אוטם שריר הלב מתרחשים בארץ מדי שנה. הגיל הממוצע שבו חל ההתקף הוא 64 בקרב גברים ו-74 בקרב נשים.

סקר (ACSIS (Acute coronary syndrome כלל גם פילוח לזמן התגובה מרגע הופעת התסמינים של התקף הלב ועד למגע הרפואי הראשוני. לפי הנתונים שבידי האיגוד, גברים פונים מהר יותר לסיוע רפואי מאשר נשים על פי ממוצע בינלאומי: חציון זמן של 90 דקות (גברים) לעומת 128 דקות (נשים). אלא שבישראל החציון מרגע האבחון ועד להגעה לבית חולים עומד על 50 דקות, לעומת 60 דקות באירופה. פרק זמן זה קריטי ומשפיע ישירות על הירידה בתחלואה ובתמותה העתידית מהאוטם. בזכות זמן התגובה המהיר יחסית, מסבירים עורכי הסקר, רק 20 אחוז ממקרי אוטם בשריר הלב בישראל מסתיימים בנזק נרחב לשריר הלב.

נתונים נוספים העולים מהסקר: ב-39 אחוז מהמקרים, המגע הרפואי הראשוני מתקיים בקופות החולים. המוקדים הרפואיים הם המקום השכיח ביותר לקבלת עזרה במקרים של אוטם בשריר הלב. ב-27 אחוז מקרים המגע הראשוני הוא בחדרי המיון בבתי החולים. ב-29 אחוז בניידות מד"א. שיעור התמותה במהלך אשפוז מאוטם חד בשריר הלב - 1.6 אחוזים שיעור התמותה כעבור חודש ב-3.1 אחוזים מהמקרים וכעבור שנה מההתקף, ב-7.6 אחוזים מהמקרים.

כ-44 אחוז מהעוברים התקף לב מגיעים לחדרי המיון בכוחות עצמם ולא באמבולנס אלא שבכך הם מסכנים את חייהם. באיגוד מעריכים שהסיבות לכך הן: היעדר מודעות לסימני התקף הלב, לצד חשש מהעלות הכספית הכרוכה בקריאה לניידת טיפול נמרץ. בנתונים אלה לא חל שינוי בעשור האחרון.

סקר ה-ACSIS מתבצע בישראל מדי שנתיים מאז 1992. הוא מבוסס על איסוף וניתוח מידע לגבי יותר מ-15 אלף מטופלים שהתקבלו עם אוטם חד בשריר הלב ותעוקת חזה לא יציבה ב-25 יחידות לטיפול נמרץ ברחבי הארץ. הסקר לא כולל נתונים לגבי חולים שחוו התקפי לב חריפים וקטלניים שגרמו למוות מיידי טרם הגעתם לבית החולים.

נושאים קשורים:  התקף לב,  אירוע לב,  צנתורי לב,  מחקרים,  סקר ה-ACSIS,  האיגוד הקרדיולוגי
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו