" /> ניהול אנטיביוטי וגורמי סיכון לאשפוז לאחר טיפול בזיהום בדרכי השתן | האיגוד הישראלי לרפואת משפחה
דלקת בדרכי השתן 05.10.2023

ניהול אנטיביוטי וגורמי סיכון לאשפוז לאחר טיפול בזיהום בדרכי השתן

ממחקר עולה כי אשפוז בבית חולים לאחר טיפול בקהילה בדלקת בדרכי השתן הוא נדיר | עם זאת, ניתן להפחית השימוש באנטיביוטיקה בקרב צעירים ללא גורמי סיכון

אנטיביוטיקה (צילום: אילוסטרציה)
אנטיביוטיקה (צילום: אילוסטרציה)

זיהום בדרכי השתן (Urinary tract infections – UTI) מהווה אינדיקציה נפוצה למתן אנטיביוטיקה. הפחתה ברישום אנטיביוטיקה תפחית את העמידות לתרופות אנטי- מיקרוביאליות (antimicrobial resistance – AMR). ריבוד סיכונים של חולים מאפשר להפחית מתן אנטיביוטיקה בצורה בטוחה.

במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב British Journal of General Practice, ביקשו החוקרים לזהות גורמי סיכון לאשפוז בבית חולים בעקבות UTI ולספק תובנות בדבר ניהול אנטיביוטי ממוקד.

מחקר זה בוצע במתכונת רטרוספקטיבית וכלל 169,524 מקרי UTI ממרפאות רפואה ראשונית במזרח לונדון (1 באפריל 2012 – 31 במרץ 2017). החוקרים בחנו תוצאי רפואה ראשונית, שניונית ומיקרוביולוגיה. תוצאי המחקר כללו: אשפוז על רקע UTIי(urinary infection-related hospital admission – UHA) ואשפוז מכל סיבה (all-cause hospital admission – AHA) ב-30 יום מפנייה לרפואה ראשונית בקהילה על רקע UTI. החוקרים בחנו קשרים בין מאפיינים דמוגרפיים, חשיפה קודמת לאנטיביוטיקה ומחלות נלוות לתוצאים.

תוצאות המחקר הדגימו כי UHA התרחש בקרב 1,336 מקרים (0.8%, רווח בר-סמך 95%: 0.7-0.8) ו-AHA ב-6,516 מקרים (3.8%, 3.8-3.9).

מניתוחים רב-משתנים עלה כי בקרב נבדקים בגילאי 55-74 יחס הסיכויים המותאם ל-UHA עמד על 1.49 ובקרב בני 75 ומעלה על 3.24, זאת בהשוואה לבני 16-34. סיכוי מוגבר ל-UHA נמצא גם בקרב נבדקים עם מחלת כליות כרונית (chronic kidney disease – CKD, 1.55), נבדקים עם קטטר שתן (2.01), שימוש קודם באנטיביוטיקה (1.38 בקרב אלה עם 3 סביבי אנטיביוטיקה ומעלה), UTI חוזר (1.33), בריחת צואה (faecal incontinence – FI, 1.47) וסוכרת (diabetes mellitus – DM, 1.37).

מתוצאות מחקר זה עולה כי אשפוז על רקע זיהום בדרכי שתן לאחר טיפול במסגרת של טיפול ראשוני עבור UTI הוא נדיר. עם זאת, סיכויים מוגברים ל-UHA נצפו עבור חלק מקבוצות החולים. המאמצים להפחית רישום אנטיביוטיקה בעת חשד ל-UTI צריכים להתמקד בחולים עד גיל 55 ללא גורמי סיכון ל-UTI מסובך, UTI חוזר, DM או FI.

מקור:

Hospital admission after primary care consultation for community-onset lower urinary tract infection: a cohort study of risks and predictors using linked data. Anna Aryee, Patrick Rockenschaub, John Robson, Marian Priebe, Zaheer Ahmed, Caoimhe Nic Fhogartaigh, David Ball, Andrew Hayward, Laura Shallcross. British Journal of General Practice 2023; 73 (734): e694-e701. DOI: 10.3399/BJGP.2022.0592

נושאים קשורים:  שימוש באנטיביוטיקה,  זיהום בדרכי השתן,  גורמי סיכון,  אשפוז,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו