מטרת המחקר היתה לבחון את הקשר הסיבתי בין סוכרת סוג 2 ומרכיביו לבין הסיכון להתפתחות סיבוכים וסקולריים, ללא תלות בגורמי הסיכון המשותפים - השמנת יתר ויתר לחץ דם - ולזהות את הגורם המרכזי לתוספת הסיכון.
עוד בעניין דומה
במחקר מנדליאני אקראי (Mendelian Randomization - MR) זה, החוקרים השתמשו במשתנים גנטיים שיוחסו בעבר להתפתחות סוכרת סוג 2, רמות גלוקוז בצום, המוגלובין מסוכרר (HbA1c), רמות אינסולין בצום, BMI וערכי לחץ דם סיסטולי כמשתנים אינסטרומנטליים. הם אספו מידע עבור 18 מחלות כלי דם (15 עבור סוכרת סוג 2) מתוך FinnGen ומחקרי GWASי(Genom-Wide Association Studies) פתוחים לקהל הרחב לצורך הערכת התוצאים. בוצעו ניתוחי MR חד ורב-משתניים נוסף על מבדקי רגישות על מנת לזהות ולצמצם תגובות פליאוטרופיות.
תוצאות המחקר הדגימו כי בניתוח MR חד-משתני נמצא כי סוכרת סוג 2 נמצאת במתאם עם תשעה מתוך 15 תוצאים: BMI עם 13, ערכי לחץ דם סיסטולי עם 15, ערכי אינסולין בצום עם ארבעה וערכי גלוקוז בצום עם שניים מתוך 18 תוצאים. לא נמצא קשר משמעותי בין ערכי HbA1c לתוצאים.
לאחר תקנון עבור תכונות מקושרות, מבדק רב-משתני הדגים כי הקשר הסיבתי בין BMI וערכי לחץ דם סיסטולי נותר, ואילו המתאם בין סוכרת סוג 2 לבין חמישה מצבים מקושרים (מחלת כליות כרונית, מחלת לב איסכמית, אי ספיקת לב, מחלת לב, דימום תת עכבישי ודימום תוך מוחי) הופחתו או נעלמו.
מסקנת החוקרים היתה כי ממצאי המחקר מדגישים שוב את החשיבות באיזון BMI וערכי לחץ דם סיסטולי על מנת להפחית סיבוכים וסקולריים עבור מטופלים עם סוכרת סוג 2. ממצאים אלה תומכים בצורך בניהול משקל ולחץ דם קפדני יותר עבור מטופלים עם סוכרת סוג 2, ללא תלות בהפחתת ערכי גלוקוז, על מנת להפחית סיבוכים.
מקור: