" /> המרכיבים המשפיעים על סיבוכים וסקולריים בסוכרת סוג 2 | האיגוד הישראלי לרפואת משפחה
סוכרת 17.10.2023

המרכיבים המשפיעים על סיבוכים וסקולריים בסוכרת סוג 2

במחקר נמצא כי BMI וערכי לחץ דם סיסטולי הם הגורמים העיקריים האחראיים על התפתחות סיבוכים וסקולריים בחולי סוכרת סוג 2

בדיקת לחץ דם. אילוסטרציה

מטרת המחקר היתה לבחון את הקשר הסיבתי בין סוכרת סוג 2 ומרכיביו לבין הסיכון להתפתחות סיבוכים וסקולריים, ללא תלות בגורמי הסיכון המשותפים - השמנת יתר ויתר לחץ דם - ולזהות את הגורם המרכזי לתוספת הסיכון.

במחקר מנדליאני אקראי (Mendelian Randomization - MR) זה, החוקרים השתמשו במשתנים גנטיים שיוחסו בעבר להתפתחות סוכרת סוג 2, רמות גלוקוז בצום, המוגלובין מסוכרר (HbA1c), רמות אינסולין בצום, BMI וערכי לחץ דם סיסטולי כמשתנים אינסטרומנטליים. הם אספו מידע עבור 18 מחלות כלי דם (15 עבור סוכרת סוג 2) מתוך FinnGen ומחקרי GWASי(Genom-Wide Association Studies) פתוחים לקהל הרחב לצורך הערכת התוצאים. בוצעו ניתוחי MR חד ורב-משתניים נוסף על מבדקי רגישות על מנת לזהות ולצמצם תגובות פליאוטרופיות.

תוצאות המחקר הדגימו כי בניתוח MR חד-משתני נמצא כי סוכרת סוג 2 נמצאת במתאם עם תשעה מתוך 15 תוצאים: BMI עם 13, ערכי לחץ דם סיסטולי עם 15, ערכי אינסולין בצום עם ארבעה וערכי גלוקוז בצום עם שניים מתוך 18 תוצאים. לא נמצא קשר משמעותי בין ערכי HbA1c לתוצאים.

לאחר תקנון עבור תכונות מקושרות, מבדק רב-משתני הדגים כי הקשר הסיבתי בין BMI וערכי לחץ דם סיסטולי נותר, ואילו המתאם בין סוכרת סוג 2 לבין חמישה מצבים מקושרים (מחלת כליות כרונית, מחלת לב איסכמית, אי ספיקת לב, מחלת לב, דימום תת עכבישי ודימום תוך מוחי) הופחתו או נעלמו.

מסקנת החוקרים היתה כי ממצאי המחקר מדגישים שוב את החשיבות באיזון BMI וערכי לחץ דם סיסטולי על מנת להפחית סיבוכים וסקולריים עבור מטופלים עם סוכרת סוג 2. ממצאים אלה תומכים בצורך בניהול משקל ולחץ דם קפדני יותר עבור מטופלים עם סוכרת סוג 2, ללא תלות בהפחתת ערכי גלוקוז, על מנת להפחית סיבוכים.

מקור:

Altayeb Ahmed, Hasnat Amin, Fotios Drenos, Naveed Sattar, Hanieh Yaghootkar; Genetic Evidence Strongly Supports Managing Weight and Blood Pressure in Addition to Glycemic Control in Preventing Vascular Complications in People With Type 2 Diabetes. Diabetes Care 1 October 2023; 46 (10): 1783–1791. https://doi.org/10.2337/dc23-0855

נושאים קשורים:  סוכרת סוג 2,  השמנת יתר,  יתר לחץ דם,  מחלות כלי דם,  סיבוכים,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו