בסקירה שיטתית שממצאיו פורסמו בכתב העת BMC primary care, החוקרים ביקשו לסכם את הידע על גורמים התורמים לשונות ברישום אנטיביוטיקה בקרב רופאים במסגרות רפואת הקהילה.
עוד בעניין דומה
סקירה שיטתית זו נערכה בהתבסס על הנחיות PRISMA. במחקר נכללו מחקרים איכותיים, כמותיים ומעורבים שבדקו גורמים המשפיעים על אופן מתן אנטיביוטיקה ושונות בקרב רופאי משפחה. מאמרי מערכת, דעות, סקירות שיטתיות ומחקרים שפורסמו בשפות שאינן אנגלית לא נכללו במחקר.
החוקרים חיפשו מחקרים באמצעות PubMed, ProQuest Health and Medicine, Web Science ו-Scopus. החוקרים העריכו את איכות המחקרים באמצעות Mixed Methods Appraisal Tool (גרסה 2018). לבסוף, החוקרים השתמשו בסינתזה נרטיבית כדי לסנתז את התוצאות ולהעריך את המחקרים הכמותיים.
מתוך 1,816 המחקרים שזוהו, 49 מחקרים שנערכו בין השנים 2000-2023 עלו על קריטריוני ההכללה לסקירה זו. החוקרים חילקו את הגורמים המשפיעים על אופן מתן אנטיביוטיקה והשונות בין רופאים לפי קבוצות, ביניהם גורמים הקשורים לרופאה, למטופלים ולגורמים הקשורים למערכת הבריאות.
תוצאות המחקר הראו כי יש גורמים רבים המשפיעים על אופן מתן אנטיביוטיקה כמו הנחיות קליניות, ניסיון מטופל קודם, ניסיון ברפואה, אופן מתן אנטיביוטיקה של עמיתיהם, לחץ מחברות התרופות, לחץ זמן ושיקולים כספיים.
בנוסף, דפוסי טיפול ורפואה אינדיבידואליים של כל רופאה, כמות המטופלים ומערכות היחסים עם המטופלים היו גורמים נוספים לשונות, במיוחד לשונות ברישום תרופות בקרב רופאים.
החוקרים סיכמו כי רישום אנטיביוטיקה ברפואת הקהילה מורכב ומושפע משילוב של גורמים שונים המובילים לשונות שנמצאה. לכן, כדי לטפל בגורמים אלה, יש צורך בהתערבויות שיכווינו להפחתת אי ודאות אבחנתית ולספק חינוך והכשרה רפואית מתמשכת לקידום טיפול ייחודי לפני הצרכים של כל מטופל.
מקור: