למרות החשיבות של גילוי מוקדם, ישנם חסמים בולטים שיכולים להרתיע אנשים בסיכון ממוצע מלהשלים את הבדיקות המקובלות כיום כבדיקות סקר – דם סמי בצואה, סיגמויד/קולונוסקופיה.
Shield היא בדיקת דם שנועדה לזהות סרטן מעי גס באמצעות איתור דנ"א חופשי בדם. בחולים עם "אות חריג מזוהה" יתכן שקיים גידול או אדנומה מתקדמת, ומומלץ להם לעבור הערכת קולונוסקופיה.
המלצת הוועדה מתבססת על ממצאים ממחקר ECLIPSE התצפיתי שבחן את הביצועים של בדיקת דם Shield לגילוי סרטן מעי גס במבוגרים בסיכון ממוצע.
המחקר כלל 7,861 נבדקים שעברו בדיקת דם וגם קולונסוקופיה.
המטרות הראשוניות של המחקר היו: רגישות בדיקת הדם לסרטן המעי הגס וספציפיות לנאופלזיה מתקדמת (סרטן המעי הגס או נגעים טרום סרטניים מתקדמים) ביחס לבדיקת קולונוסקופיה. המטרה המשנית הייתה רגישות לגילוי נגעים טרום סרטניים מתקדמים.
תוצאות המחקר הראו כי לבדיקת הדם:
- שיעור רגישות לגילוי CRC של 83.1%, כלומר ל-83.1% מהמטופלים עם CRC שזוהה בקולונוסקופיה הייתה תוצאה חיובית של Shield. יש לציין כי שיעור הרגישות של בדיקת דם סמוי בצואה לגילוי CRC דומה ואף גבוהה יותר.
- שיעור הרגישות לגילוי אדנומה היה 13.2% בלבד.
- שיעור ספציפיות של 89.6% לניאופלזיה מתקדמת, כלומר ל-89.6% מהמטופלים ללא ניאופלזיה מתקדמת של המעי הגס שזוהתה בקולונוסקופיה הייתה תוצאת Shield שלילית.
הבדיקה אינה תחליף לקולונוסקופיה אבחנתית או מעקבית בחולים אשר יש/היה להם גידול. כמו כן הבדיקה אינה מומלצת לאנשים בסיכון גבוה.
בדיקות סקר לסרטן המעי הגס מצילות חיים. בדיקות סקר כוללות שיטות מבוססות צואה, אנדוסקופיות, וכעת גם בדיקת דם. למרות הבדיקות המרובות, בדיקת הסקר הטובה ביותר היא זו שתבוצע ותושלם על ידי המטופל. היענות לבדיקות היא גורם מרכזי, וקלות השימוש בבדיקות עשויה לתרום להגברת ההיענות. עלות-תועלת ובחירת מרווח הבדיקה עשויים למלא תפקיד בהיענות, במיוחד באוכלוסיות שיש להן שיעורי היענות נמוכים יותר לבדיקות סקר לסרטן המעי הגס. ההיענות לבדיקות משתנה בהתאם לקבוצת גיל, כולל אנשים בקבוצת הגיל 45 עד 50. יש לקוות כי בדיקות חדשות אלה יגבירו את השימוש וההיענות ויעלו את אחוז האוכלוסייה העוברת בדיקות סקר כדי להפחית את התמותה מסרטן המעי הגס.