עישון סיגריות הוא גורם הסיכון השכיח ביותר להתפתחות סרטן שלפוחית השתן, אך יש מעט נתונים המאפיינים את הקשר בין מצב עישון לבין איכות חיים הקשורה לבריאות (HRQoL - Health-Related Quality Of Life) בחולים עם סרטן שלפוחית השתן. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת The Journal of Urology, החוקרים ביקשו לבחון את הקשר בין מצב עישון ו- HRQoL בקרב חולים עם סרטן שלפוחית השתן.
עוד בעניין דומה
הנתונים הופקו ממחקר פרוספקטיבי אורכי שנפתח בין 2014 ל-2017, שבדק HRQoL בחולים בני 18 ומעלה שאובחנו עם סרטן שלפוחית השתן ברחבי צפון קרוליינה. שאלון ה-QLQ-C30 (מכשיר הליבה של ארגון המחקר והטיפול בסרטן האירופי לאיכות חיים) ניתן לאחר 3, 12 ו-24 חודשים מאבחון של סרטן שלפוחית השתן. החשיפה העיקרית שנבדקה היתה מצב העישון הנוכחי. החוקרים השתמשו ברגרסיה לינארית תוך שימוש במשוואות אומדן כלליות כדי לנתח את הקשר בין מצב העישון לבין תחומים שונים של ה-QLQ-C30.
סך של 154 חולים נרשמו למחקר. 18% סווגו כמעשנים 3 חודשים מהאבחנה, והחבילות ליום נעו בין <0.5 ל-2. תוצאות המחקר הדגימו כי כאשר מבקרים על במשך הזמן מאז האבחון, משתנים דמוגרפיים, שלב הסרטן וסוג הטיפול, ההבדלים הממוצעים בתפקוד הפיזי (7.4), בתפקוד הרגשי (5.6) ובמדדי העייפות (8.2-) היו טובים משמעותית יותר אצל מטופלים עם סרטן שלפוחית השתן שלא עישנו.
לסיכום, למטופלים עם סרטן שלפוחית השתן שאינם מעשנים יש ציוני HRQoL טובים יותר באופן משמעותי בתחומים של תפקוד פיזי, תפקוד רגשי ועייפות. החוקרים סיכמו כי תוצאות אלו מדגישות את הצורך להתייחס לעישון כמרכיב חיוני בטיפול.
מקור: